[ID:4-5367058] 2019届高考英语二轮专题复习:完形填空(夹叙夹议)+语法填空
当前位置: 英语/高中英语/高考专区/二轮专题/各类题型专题/完形填空
资料简介:
完形填空+语法填空 一 At the age of nine, I was taking swimming lessons at a pool. The day arrived when I was to be tested to see if I could 1 to a higher level class. Fifteen of us were to 2 swimming from one side of the pool to the other and back. I watched as my 3 , one by one, tried and failed. Then it was my turn to 4 , I mean, my turn to attempt to pass the test. It was about halfway when I got 5 . I immediately stopped and 6 the side of the pool, ending my test. Our instructor, a college student, was standing 7 me. “Why did you stop?” he yelled, in a less than 8 voice. “I got water in my nose.” I 9 . That’s when this college student 10 me one of life’s great lessons, 11 he probably never realized that. Bending down, he shouted, “So?” “So?” The 12 shocked me. It had just seemed 13 to me that the answer to pain was to remove the thing causing the 14 .My nine-year-old brain had not understood the fact that a valuable 15 is worth achieving, however difficult to get there. Recognizing that, I was 16 nothing would keep me from completing the test. In fact, I did it rather 17 on my next attempt. Seeing me 18 the test, almost all the others did so as well. Life is a journey, and the road won’t 19 be easy. We have to focus on the final destination, not the 20 along the road. 1.A.skip B.refer C.advance D.add 2.A.take turns B.insist on C.take risks D.put off 3.A.competitors B.classmates C.students D.instructors 4.A.show B.leave C.fail D.observe 5.A.injured B.blamed C.trapped D.chocked 6.A.pushed B.pressed C.grabbed D.controlled 7.A.above B.below C.beside D.beyond 8.A.surprised B.sympathetic C.annoyed D.cold 9.A.explained B.reacted C.declined D.urged 10.A.delivered B.owed C.taught D.promised 11.A.so that B.as if C.in case D.even if 12.A.problem B.excuse C.question D.voice 13.A.logical B.illegal C.ridiculous D.impossible 14.A.disaster B.discomfort C.damage D.fear 15.A.result B.advantage C.goal D.task 16.A.concerned B.sensitive C.embarrassed D.sure 17.A.slowly B.easily C.strangely D.eagerly 18.A.attend B.take C.give D.pass 19.A.always B.sometimes C.ever D.seldom 20.A.sights B.barriers C.surprises D.harvests 二 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A,B,C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。 Shutting the door heavily, seven-year-old Vito stormed into the room after school. He 1 himself into the sofa and cried loudly, “Dad, I am very 2 .” Vito’s father was quietly listening while working. Vito said, “Joaquin made me lose 3 in front of my friends. I hope he 4 a few particularly bad luck things.” His father went to a comer, 5 a bag of coal and said to Vito, “Son, 6 that white shirt as Joaquin, and the bag of coal as some bad luck things. Use coal to hit the white shirt. 7 that every time you hit one on the shirt, Joaquin met with a bad luck thing. When you finish hitting all the coal, see what will 8 .” Vito thought the game 9 . He picked up coal to throw into the shirt. However, the shirt was hung in the 10 rope. He tried again and again. He 11 throwing all the coal, but only a few on the shirt. Father asked Vito, “How do you feel now?” “It 12 me, but I am happy now.” Father saw his son did not understand his 13 , so he let Vito look in a large 14 . What he could only see from his face was white 15 . Then the father said, “You see, the white shirt did not become particularly dirty, but you have become a 16 person, . You want a lot of bad luck things on others; the 17 is that the most unfortunate thing 18 on ourselves. There, our bad 19 may cause others to suffer bad luck, but the stains left to us is difficult to 20 .” 1.A.threw B.enjoyed C.sent D.helped 2.A.cool B.anxious C.excited D.angry 3.A.heart B.interest C.face D.hope 4.A.runs over B.comes across C.takes up D.makes out 5.A.found B.supplied C.spotted D.placed 6.A.view B.paint C.wear D.design 7.A.Sense B.Imagine C.Mind D.Believe 8.A.appear B.settle C.happen D.form 9.A.fun B.silly C.dull D.violent 10.A.tight B.long C.strong D.distant 11.A.risked B.regretted C.considered D.finished 12.A.bothered B.puzzled C.tired D.relaxed 13.A.intention B.lesson C.worry D.solution 14.A.box B.mirror C.closet D.fence 15.A.mouth B.eyes C.teeth D.nose 16.A.stubborn B.black C.stupid D.greedy 17.A.wonder B.secret C.plan D.result 18.A.relies B.passes C.tries D.falls 19.A.habits B.manners C.thoughts D.words 20.A.accept B.remove C.repair D.perform 三 If you feel stressed by responsibilities at work, you should take a step back and identify (识别) those of ①__________(great) and less importance. Then, handle the most important tasks first so you’ll feel a real sense of ②__________(achieve). Leaving the less important things until tomorrow ③__________(be) often acceptable. Most of us are more focused ④__________our tasks in the morning than we are later in the day. So, get an early start and try to be as productive ⑤__________possible before lunch. This will give you the confidence you need to get you through the afternoon and go home feeling accomplished. Recent ⑥__________(study) show that we are far more productive at work if we take short breaks ⑦__________(regular). Give your body and brain a rest by stepping outside for ⑧__________while, exercising, or dong something you enjoy. If you find something you love doing outside of the office, you’ll be less likely ⑨__________(bring) your work home. It could be anything-gardening, cooking, music, sports—but whatever it is, ⑩__________(make) sure it’s a relief from daily stress rather than another thing to worry about. 四 阅读下面短文,在空白处填人1个适当的单词或括号内单词的正确形式。 Shakespeare‘s birthplace was the childhood home of William Shakespeare. Take a step back in time and see what life was like for the young Shakespeare ①__________(grow) up in Stratford-upon-Avon. The house has been exactly furnished,and includes both ②__________(origin) and duplicate items similar to those which would have been there in the house ③__________Shakespeare was a child. His fathers glove workshop has been rebuilt. Beautifully painted cloth ④__________(hang) on the walls,and ⑤__________( bright) colored fabrics(织物) fill the rooms. __________the back of the house is a beautiful garden containing many trees, herbs and flowers ⑦__________( mention) in Shakespeare’s plays. The ⑧__________( exhibit) shows Shakespeare’s life and ⑨__________( focus) on many rare local items connected with him,as well as ⑩__________copy of the first edition of his collected plays published in 1623. 五 阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。 Media is known to be the most __________(power) means of communication. Print media, electronic media and the Internet all belong to mass media. Newspapers, newsletters, magazines and brochures ②__________ (include) in print media, while the electronic media consists of the television, radio and other modes of communication. Internet is without doubt the fastest known way of communicating ③__________ millions of people across the globe. Effects of mass media can be positive as well as negative. The best thing about the mass media is that it immediately provides us with the latest information about the things ④__________(happen) around us. Because of the keen efforts and devotion of the people working in the media and the entertainment sector, our knowledge ⑤__________(remain) fresh. With this knowledge, we become more smart and outgoing. Media is ⑥__________ gift for youngsters in many ways. They get useful information related to their career and higher ⑦__________ (educate) mostly through the mass media. Though mass media has many positive effects, there are some ⑧__________ (harm) associated with it as well. The news ⑨__________ is published without checking whether it is a fact or not can create unnecessary confusion and extreme feelings among the common masses. It becomes the duty of media ⑩__________(provide) only relevant and precise information to the masses. 六 Zhangjiajie, __________ (locate) in the northwest of Hunan province, is famous for its beautiful and unique scenery. It consists ②__________ the district of Yongding and Wulingyuan, and counties of Cili and Sangzhi. Also within it is Wulingyuan Scenic Area which ③__________ (name) a UNESCO World Heritage Site in 1992. Senior experts from UNESCO were amazed at its unique natural scenery, near perfect biology system, and creative ④__________ (combine) of nature and humanism. It has ⑤__________ area of 9653 square kilometers, and an average rainfall of 1200 - 1600 mm. In Zhangjiajie area, Huanglongdong and Longwangdong are caves known for many natural rock formations and ⑥__________ (they) underground cataracts (急流). Each year, Zhangjiajie hosts the International Country Music Week Festival, __________ (feature) international acts such as American country music group Lucy Angel. The city ⑧__________ (build) 12 state-level tourist areas by now, of ⑨__________ one is 5A class scenic spot and four sites are 4A level. It attracts visitors from all over China and some Asian countries, and is ⑩__________ (increasing) popular among other international tourists. 答案以及解析 一、答案及解析: 答案:1.C; 2.A; 3.B; 4.C; 5.D; 6.C; 7.A; 8.B; 9.A; 10.C; 11.D; 12.C; 13.A; 14.B; 15.C; 16.D; 17.B; 18.D; 19.A; 20.B 解析:1.游泳测试的目的就是要检验我能否进入更高等级的班里学习. advance前进,进步。 2.根据下文提到的one by one以及Then it was my turn to…可知,我们是按顺序轮流参加测试的。insist on坚持;take risks胃险;put off推迟;take turns依次,轮流. 3.此处指在同一游泳班里的同学们,故A项正确classmate同班同学。 4.上句提到,同学们都一个接一个地失败了,所以我觉得自己也不会成功,故答案为fail。 5.根据下文我说的话I got water in my nose,可知我游了一半的时候被呛到了,故choked(窒息,哽咽,呛住)符合语境。 6.由于被呛水,不能再继续游了,因此提前结束考试,根据常理可知我抓住了泳池的一侧:press按,压;grab抓住;control控制;push推 7.根据下文Bending down可知,此时教练正站在泳池边,而我正在泳池中,所以above(在……上方)正确 8.根据教练的话"你怎么停下来了?”可知他的语气并非同情.故A项正确. sympathetic同情的;annoyed恼怒的;cold冷淡的;surprised吃惊的。 9."我鼻子中进水了”,这是我在向教练解释自己停下来的原因,故explained 正确 10.由lessons可知taught正确:句意:就在那时,这位大学生给我上了人生中重要的一课,尽管他可能从没有意识到。 11.根据句意可知此处引导让步状语从句,故even if(即使,尽管) 正确。 12.“So?”是教练对我的提问。句意:这个问题让我惊呆了。 13.对痛苦的回应是消除造成不适的东西,这对于我来说是符合逻辑的。illegal不合法的;ridiculous荒谬的,可笑的;impossible不可能的;logical符合逻辑的,合乎常理的, 14.根据句意可知A项正确. discomfort痛苦,不适,不舒服;damage 损害,损失;fear恐惧,担忧;disaster灾难,灾害. 15.根据achieving(实现,达到)可知goal(目标)正确. 16.我在感悟之后,确信没有什么能阻止自己完成测试. sensitive敏感的;embarrassed尴尬的;sure确信的;concerned关心的。 17.作者感悟后充满了自信,所以再次尝试时便轻松通过了测试. 18.句意:看到我通过了考试,其他几乎所有的人也都通过了。根据语境可知pass正确 19.结合故事内容可知,生活的旅程并不会一直都是一帆风顺的. 故always(总是,一直是)正确 20.根据上文内容,可知此处指生活的旅程中所遇到的“困难,障碍” .barriers符合语境。 二、答案及解析: 答案:1.A; 2.D; 3.C; 4.B; 5.A; 6.A; 7.B; 8.C; 9.A; 10.D; 11.D; 12.C; 13.A; 14.B; 15.C; 16.B; 17.D; 18.D; 19.C; 20.B 解析:1.七岁的Vito怒气冲冲地走进房间,用力地把门关上,然后一屁股就坐在了沙发上. throw猛动(头、臂.腿)。 2.根据上文Vito的动作以及下文他的叙述可知,他此时非常生气。 3.Vito怒气冲冲是因为Joaquin让他在朋友面前丢脸了,故lose face (丢脸)符合语境. 4.因为Joaquin让他在朋友面前丟人,所以Vito希望Joaquin交厄运. come across 遇见; 碰见。 5.父亲走到角落里,发现了一袋子煤块。supply供给,提供;spot看见;place放置. 6.父亲让Vito用煤块击打白衬衫,并让Vito把白衬衫视为Joaquin, 而把黑色的煤块当作厄运a view...as...把……视为……。 7.想象(Imagine)你每击中衬衫一次,Joaquin就会交一次厄运。 sense感觉到;mind注意,介意;believe相信。 8.当你把所有的煤块扔完,看看会发生什么。appear出现;settle安排好;form形成。 9.Vito开始按照父亲说的去击打白衬衫,由此可知他觉得这个游戏很有趣。 10.根据下文only a few pieces on the shirt可知,衬衫挂在很远的(distant)绳子上,所以很难击中。 11.only a few pieces on the shirt为最后的结果,所以此处意为“他把所有的煤块都扔完了,但是只有几块击中了衬衫”。finish完成,符合语境. 12.根据下文did not understand可知Vito对此感到不解,故puzzled 正确。 13.Vito不理解父亲让自己这样做的目的,intention (意图;目的)符合语境。lesson功课,教训;worry担忧;solution解决方法。 14.由下文的叙述可知,父亲让Vito去照镜子(mirror) 15.Vito因为一直在接触煤块,所以脸已经成了黑色,只能看到白色的“牙齿”。 16.煤块为黑色,所以Vito此时变成了一个“黑色的人”。 17.句意:你想让他人交很多厄运,结果是最不幸的事情降临到自己身上。此处指Vito击打白衬衫后的结果,故D项正确, 18.此处指厄运“降临”。fall符合语境, 19.上文提到Vito希望他人交厄运,这是不好的“想法" 20. stain意为“污点;污迹”,由此可知remove符合语境,此处意为 “留给我们的污点很难清除”。 三、答案及解析: 答案:greater; achievement; is; on; as; studies; regularly; a; to bring; make 解析:本文属于说明,告诉我们当工作压力太大的时候,应该怎么做来合理释放压力。 1.考察比较级。本空所填之词和比较级less 是并列关系,使用相同的比较级形式greater . 2.考察名词。横线前面有介词of ,横线上要使用名词achievemnet 作为of的宾语。句意:首先处理重要的事情,那么你会有成就感。 3.考查句子结构和主谓一致。本句中单个动名词短语“Leaving.....tomorrow”在句中做主语,谓语动词使用单数形式,所以使用is。 4.考查固定搭配。形容词短语be focused on集中于....;很多人早晨对任务的注意力要比晚些时候的注意力更集中。 5. 考查固定搭配。短语as...as....和...一样;正是因为人们早晨的注意力更为集中,所以我们要早起,要和午饭之前一样的高效率。 6.考查名词单复数。本句的谓语动词是show,说明主语是复数名词studies。 7.考查副词。在英语副词通常做状语修饰形容词、副词或动词,形容词通常在句中做定语或表语修饰名词。所以本句中使用副词regularly做状语修饰动词take short breaks。 8.考查固定短语。介词短语for a while一会;本句是指通过锻炼或做一些你喜欢的事情,让你的身体和思维休息一会。 9.考察形容词短语。形容词短语be likely to do sth 可能做某事;你就不太可能把工作带回家去做,因为你找到了你喜欢做的事情。 10.考察祈使句。本剧中动词短语make sure 放在句首,构成祈使句。句意:要保证它是让你释放,而不是让你担忧的事。 四、答案及解析: 答案:growing; original; when; hangs; brightly; At; mentioned; exhibition; focuses; a 解析: 本文带你回到莎士比亚的出生地,看一下他长大的那个地方。 1. growing考査非谓语动词。去看看莎士比亚长大的那个地方生活是什么样的。设空处是非谓语动词作定语,修饰Shakespeare,设空处动作与其修饰的内容是主动关系,故用v.-ing形式。 2. 〇riginal考查词性转换房子已经被按原样装饰完毕,里面既有原始的家具也有仿制的家具。and连接两个形容词来修饰后面的名词。 3. when考查状语从句。当莎士比亚还是个孩子的时候。when引导时间状语从句。 4. hangs考查时态和主谓一致and连接并列分句,前后时态应一致, 故用一般现在时;hang的主语cloth在此处是不可数名词,故谓语用第三人称单数形式。 5. brightly考查词性转换。根据句子中的Beautifully painted可知,此处也要用副词修饰后面的形容词. brightly colored颜色鲜艳的。 6. At考査介词。房子的后面是一个美丽的花园。at the back of在......的后面. 7. mentioned考査非谓语动词:设空处是非谓语动词作定语,与其修饰的名词之间是被动关系.所以要用过去分词形式。 8.exhibition考査词性转换设空处是句子的主语,所以要用所给词的名词形式。 9.focuses考査动词时态和主谓一致。设空处前的and连接并列谓语, 根据shows可知,时态是一般现在时,谓语用第三人称单数形式,所以答案为focuses. 10.a考查冠词此处指“一本戏剧集的副本”,用不定冠词表示泛指。 五、答案及解析: 答案:powerful; are included; with; happening; remains; a; education; harm; that/which; to provide 解析: 各种媒体手段在我们的日常生活中的作用越来越明显,本文就媒体的积极作用和消极作用进行了简单的描述。 1. powerful考査形容词。句意:媒体被认为是最强有力的交流方式。 修饰名词means应用形容词,the most与设空处一起构成形容词的最高级,所以设空处要用形容词。 2. are included考査时态和语态。句意:报纸、通讯简报、杂志和小册子都包括在印刷媒体之中……。设空处是谓语动词,与主语之间是被动关系,主语是复数且时态为一般现在时,所以答案为are included。 3. with考查介词。communicate with与......交流。 4.happening考査非谓语动词。此处表达:为我们提供发生在我们周围的事情的最新信息。设空处是非谓语动词作定语,修饰名词the things,两者之间是主动关系,所以要用v.-ing形式. 5. remains考査时态和主谓一致。设空处是句子的谓语动词,时态是一般现在时,主语是不可数名词knowledge,所以谓语动词要用第三人称单数形式。 6. a考査冠词。句意:在很多方面媒体是年轻人的一份礼物.此处用不定冠词表示泛指,gift以辅音音素开头,故填a。 7. education考査词性转换。形容词比较级higher修饰后面的名词,故用educate的名词形式education。 S.harm考査名词。句意:尽管大众传媒有很多积极的作用,但也有一些有害之处。设空处前有some修饰,故此处用名词;harm是不可数名词,故填harm。 9. that/which考査定语从句。分析句子结构可知,The news是主句的主语,can create是主句的谓语动词。设空处引导的是定语从句,修饰先行词The news,关系词在从句中充当主语,所以用关系代词that或 which。 10. to provide考查非谓语动词。It在句中是形式主语,设空处应该用不定式形式,是真正的主语。 六、答案及解析: 答案:located; of; was named; combination; an; their; featuring; has built; which ; increasingly 解析: 1. 考查非谓语动词。句意:张家界,坐落于海南省西北部。根据句中结构可以分析出所填词在句中作后置定语,定语be located in坐落于,用过去分词。故填located。 2. 考查介词。句意:它由永定区和武陵源区组成。短语consist of由……组成,为固定短语搭配。故填of。 3. 考查时态语态。句意:它在1992年被联合国教科文组织命名为世界文化遗产。根据前面的which可知,此句为定语从句。it与name之间为被动关系,用被动语态。故填was named。 4. 考査名词。句意:是自然和人文创造性的结合。根据前面的形容词creative和后面的of可知,这里填写combine的名词形式。故填 combination。 5. 考查冠词。句意:它有9653平方公里。根据名词area以元音发音开头,故用不定冠词an。 6. 考查代词。句意:因地下激流而闻名。根据后面的名词 cataracts可知,这里用物主代词their。 7. 考查非谓语动词。句意:国际乡村音乐周以国际表演为特色。这里考査分词作定语,逻辑主语the International Country Music Week Festival 与 feature 之间为主动关系,故用现在分词。故填featuring。 8. 考查时态。句意:到现在为止,该域市已经建立了12个国家水准的旅游区。根据句中时间状语by now可知用现在完成时,再根据主语是单数,故填has built。 9. 考査定语从句。句意:其中一个5A级风景区。介词of之后只能用关系代词which。 10. 考査副词。句意:在国际游客中越来越受欢迎。根据后面形容词popular可知,前用副词修饰。故填increasingly。
展开
  • 资料类型: 试卷
  • 资料版本:通用
  • 适用地区:全国
  • 文件大小:53.5KB
英语精优课

下载与使用帮助