[ID:4-6497603] [精]Unit 5 Wild animals 期末复习学案+单元测试(原卷与解析卷 )
当前位置: 英语/初中英语/牛津译林版/八年级上/Unit 5 Wild animals
资料简介:
中小学教育资源及组卷应用平台 译林牛津八上期末复习学案 单元测试 Unit 5 解析卷 一、单项选择 1. (2019 湖北宜昌) —Time past can not be called back again. —Yes. Wasting time is a ________. A. pressure B. fairness C. choice D. shame 1. D 考查名词词义辨析。句意:——时间一去不复返。——是的,浪费时间是一件_______事。pressure压力;fairness公平;choice选择;shame羞耻。根据前句句意,后句也表达了珍惜时间的思想,故后面意思应该是“浪费时间是一件可耻的事情”,shame符合句意。故选D。 2. (2019 湖北鄂州) —I tried several ways to work out the math problem, but _______ of them worked. —Never give up. I believe you’ll make it. A. all B. each C. none D. neither 2. C 考查不定代词用法辨析。句意:——我尝试了好几种方法来解答这道数学题,但是没有一种方法能做出来。——不要放弃。我相信你会成功的。all代指三者或三者以上,表示肯定意义;each指两个或两个以上的人或事物中每个,表肯定意义;none指三者或三者以上,表示否定意义;neither指两者,表示否定意义。根据“several几个;若干”判断数量是三者或三者以上。故选C。 3. (2019四川德阳) My uncle was born _______ 1986. A. on B. at C. in D. of 3. C 考查时间介词的用法。on后接具体某天;at后接时间点;in后可接年、季节、月和周等;of一般不接时间。根据1986可知前面用介词in。故选C。 4. Bears move around slowly the daytime and night they often have a good sleep. A. at, at B. in, in C. at, in D. in, at 4. D 考查介词的用法。句意:熊在白天四川逛逛,走得慢,经常在夜里睡个好觉。前者考查固定短语in the daytime意为“在白天”;后者考查固定短语at night,意为“在夜里”。 5. He fell off the bike, ____________, he broke one of his leg. A. because of B. luckily C. as a result D. however 5. C 句意:他从自行车上掉下来,结果,他断了一条腿。表示“结果”,应用as a result。 6. _____wild animals are in danger and there will be ____ space for them if we don’t take any action. A. More and more; more and more B. Less and less; less and less C. More and more; less and less D. Less and less; more and more 6. C 句意:越来越多的动物处于危险之中,如果我们不采取措施,它们的空间将会越来越少。 7. Could you please ________ the children ________ with snake? A. to ask; not to play B. ask; not play C. ask; not to play D. ask; don’t play 7. C 句意:请你叫孩子们不要玩蛇,好吗?前者考查Could you please,后接动词原形;后者考查ask sb not to do sth。 8. — If we do nothing to protect giant pandas, there ___ no more giant pandas in the future. —I can’t agree with you more. A. will have B. will has C. will be D. will be going to have 8. C 考查固定句型there be的一般将来时的构成形式是:There will be或There is/are going to be。 9. (2019湖南岳阳) The volunteers ______ the sick kids in the hospital on weekends. A. look after B. look for C. look through 9. A考查动词短语辨析。句意:志愿者们周末在医院照顾生病的孩子。look after照料,照顾;look for寻找;look through浏览。根据常识,生病住院的孩子需要人的照料,故选A。 10. (2019四川眉山)—I can’t find my phone anywhere. —You have lost it while shopping. A. may B. can C. should D. would 10. A 考查情态动词辨析。由上文“我哪里也找不到我的手机了”可知手机可能购物时弄丢了。may可能;can可以;should应该;would(过去)将。故选A。 11. (2019新疆) David, ________ you please sweep the floor and take out the trash? A. could B. may C. might D. must 11. A 考查情态动词。句意:David,你能不能拖拖地并倒了垃圾? could意为“能不能,可不可以”,表示请求,语气委婉;may用于疑问句表示“请求允许”,主语不用第二人称,might意为“可能,或许”,不用于一般疑问句;must意为“必须”,语气强烈。故选A。 12. (2019 山东东营) — Remember to keep the dog on a leash (狗链) ______ you walk it, honey! — Sure. I won’t let it hurt others. A. until B. after C. while D. since 12. C考查连词词义辨析。句意:——亲爱的,当你遛狗的时候,记住把它用狗链拴着!——当然了。我不会让它伤着其他人。While意为“当……的时候”,故选C。 13. (2019江苏扬州) Facial recognition (人脸识别) technology is widely used for payment. _______, we needn’t enter the passwords any more. A. For example B. As a result C. What’s worse D. What’s more 13. B 考查短语辨析。 for example例如;as a result结果;what’s worse更糟糕的是;what’s more “而且;更重要的是;另外”。根据句意“人脸识别技术广泛使用在支付上。”可知,因此,我们不再需要输入密码。”as a result结果,故选B。 14. (2019辽宁大连)—I missed the beginning of the movie, David. —_______It was so exciting! A. Never mind. B. Hurry up! C. What a pity! D. You’re welcome. 14. C 【解析】考查交际用语。句意:——大卫,我错过了电影的开头。——多么可惜啊!它真地令人兴奋。Never mind 没关系;Hurry up 赶快;What a pity 多么可惜啊;You’re welcome 不用谢。故选C。 15. (2018·甘肃天水) —What’s Han Mei like? — . A.She is a volunteer B.She studies very hard C.She likes skating D.She is heavy but beautiful 15. D 【解析】考查情景交际。句意:——韩梅是个什么样的人?——________。A项:她是一个志愿者;B项:她学习非常努力;C项:她喜欢滑冰;D项:她体格很重,但是很漂亮。固定用法:be like意为“像什么样子”,综合四选项故选D。 二、完形填空 Some animals, such as tigers and lions, are called wild animals.___36___like sheep and dogs are called domestic(家养的) animals. These animals are very different___37___one another, but we can divide them into big groups. For example, animals like the___38___belong to the group that eats other animals while animals like the sheep belong to the group that eats grass and leaves. Animals are___39___to us. Men hunt wild animals for their fur and meat. Domestic animals are even more important to men. Without them, life will be___40___Cows and dogs are useful to___41___food. Skin(皮) of some animals can be___42___expensive coats and shoes. Wool comes from a special kind of___43___From cows, we get milk. And we should not forget that some domestic animals are kept for transport. Arabs(阿拉伯人)___44___camels to travel in the desert. Therefore(因此), it’s clear that men can’t live___45___these animals. So we should try our best to protect animals. 36. A. The other B. Another C. Other D. Others 37. A. from B. with C. for D. Between 38. A. rabbit B. tiger C. giraffe D. horse 39. A. friendly B. honest C. useful D. Secret 40. A. difficult B. easy C. free D. enjoyable 41. A. animal’s B. men’s C. boys’ D. girls’ 42. A. made up of B. made of C. made into D. made from 43. A. cow B. sheep C. horse D. dog 44. A. use B. make C. play D. help 45. A. in B. for C. with D. Without 【答案】36. D 37. A 38. B 39. C 40. A 41. B 42. C 43. B 44. A 45. D 【解析】这篇文章主要讲了动物的分类及对人类的重要性,并且呼吁我们要尽最大努力保护动物。 【36题详解】 D考查代词与语境理解。A. The other两者中的另一个,特指其他;B. Another三者或三者以上另一个;C. Other泛指其他,后跟名词;D. Others泛指其他,后不跟名词,句意:像绵羊和狗等其他动物叫家养动物。根据句意及题干分析此空其他是泛指,空后没有名词,所以用others,故选D。 【37题详解】 A考查介词与语境理解。A. From来自;B. With与;C. For为了;D. Between两者之间,句意:这些动物彼此间非常不同。“与……不同”是be different from,故选A。 【38题详解】 B考查名词与语境理解。A. Rabbit兔子;B. Tiger老虎;C. Giraffe长颈鹿;D. Horse马,句意:例如像老虎属于吃其他动物的一组。根据语境只有老虎吃其他动物,故选B。 【39题详解】 C考查形容词与语境理解。A. Friendly友好的;B. Honest诚实的;C. Useful有用的;D. Secret秘密的,句意:动物对我们很有用的。根据下文内容是讲动物对人类的用途,故选C。 【40题详解】 A考查形容词与语境理解。A. Difficult困难的;B. Easy容易的;C. Free自由的;D. Enjoyable享受的,句意:没有它们生活会很困难。根据语境此空是困难的,故选A。 【41题详解】 B考查名词所有格与语境理解。A. animal’s动物的;B. men’s人类的;C. boys’男孩们的;D. girls’女孩们的,句意:奶牛和狗对人类的食物很有用。根据语境是它们对人类的食物有用,故选B。 【42题详解】 C考查被动语态词与语境理解。A. made up of组成;B. made of由……制成;C. made into被制成;D. made from由……制成,句意:一些动物的皮可以制成昂贵的衣服和鞋子。根据语境“制成”是be made into,故选C。 【43题详解】 B考查名词与语境理解。A. cow 奶牛;B. Sheep绵羊;C. Horse马;D. Dog狗,句意:羊毛来自一种特殊的绵羊。羊毛是来自绵羊,故选B。 【44题详解】 A考查动词与语境理解。A. Use使用;B. Make制作;C. Play玩;D. Help帮助,句意:阿拉伯人用骆驼在沙漠中旅行。根据语境此空是“使用”,故选A。 【45题详解】 D考查介词与语境理解。A. In在里面; B. For为了;C. With有;D. Without没有,句意:很明显人类没有这些动物不能生活。根据语境是没有这些动物人类不能生活,故选D。 三、阅读理解 The American alligator (短吻鳄) is the largest reptile (爬行动物) in North America. Some of them can be over 5 metres long. In North America, the bison (野牛) is the largest animal on land. If they are frightened, the American bison will run away and can reach a speed of 52 km per hour. The white-tailed deer can run up to 58 km per hour. This North American deer can also jump as high as 2.6 metres and jump as far as 9 metres. There is a frog that barks just like a dog. This barking frog is found in the southwestern part of the United States. The polar bear is a great swimmer and can swim as fast as 10 km per hour using only its front feet. The wild turkey nearly died out in the early 1900’s, because people hunted many of them. This wild bird is making a comeback now. 46. The ________ is the largest animal on land in North America. A. polar bear B. bison C. alligator D. white-tailed deer 47. In the _____ of the United States, there lives a kind of frog that can bark like a dog. A. southwest B. southeast C. northwest D. northeast 48. The white-tailed deer runs up to __________ per hour. A. 52 km B. 58 km C. 9 metres D. 10 km 49. The polar bear _________. A. is good at running B. is good at swimming C. swims with its back legs D. can jump as far as 9 metres 50. Which of the following is NOT true? A. The alligator is the largest reptile in North America. B. The white-tailed deer can jump as high as 2.6 metres. C. Six kinds of animals are mentioned in the passage. D. The wild turkey died out about 1000 years ago. 【答案】46. B 47. A 48. B 49. B 50. D 【解析】这篇短文主要是讲了世界各地的一些动物。主要介绍了美国短吻鳄,北极熊、野生火鸡等几种动物。 【46题详解】 B细节理解题。根据文中信息In North America, the bison (野牛) is the largest animal on land. 可知此题答案是B。 【47题详解】 A细节理解题。根据文中信息This barking frog is found in the southwestern part of the United States.可知此题答案是A。 【48题详解】 B细节理解题。根据文中信息The white-tailed deer can run up to 58 km per hour. 可知此题答案是B。 【49题详解】 B细节理解题。根据文中信The polar bear is a great swimmer and can swim as fast as 10 km per hour using only its front feet. 可知此题答案是B。 【50题详解】 D细节理解题。根据文中信The wild turkey nearly died out in the early 1900’s, because people hunted many of them.可知答案D的描述是错误的,故选D。 四、词汇 1. (2019·湖北鄂州) The (死亡)of my dog made me sad. 1. death 句意:我的狗的死亡让我很难过。此处需要用名词death表示“死亡”。 2. Thanks for ________________ my invitation. (接受) 2. accepting句意:谢谢你接受了我的邀请。Thanks for doing sth谢谢你做了某事,故用动名词,故为accepting。 3. This is just the _________ (开始) of a new and different life for you. 3. beginning 句意:对你来讲这只是新的不同的生活的开始。根据句意及所给中提示此题应填名词beginning。 4. _______ (人类) can think and talk, but animals can’t. 4. Humans 句意:人类会思考和交谈,但是动物不会。根据animals可知此处与复数名词相并列,故用Humans。 5. Giant pandas live ________ (主要地) on a special kind of bamboo. 5. mainly 6. (2019湖南常德) I don't want ______ (be) fat. 6. to be 句意:我不想胖。考查非谓语动词。want to do/be,考查动词不定式作宾语。故填to be。 7. (2019甘肃兰州) We should take action to protect animals in _______ (dangerous). 7. danger 句意:我们应该采取措施保护处于危险之中的动物。考查固定短语“处于危险之中”,应用in danger。注意短语中的in是介词,其后需接名词作宾语。故答案是danger。 8. (2019江苏无锡) The mother said goodbye with a smile, but her eyes couldn't hide her_____ (sad). 8. sadness 句意:母亲笑着跟我道别,但她的眼睛不能掩藏她的伤心。形容词性物主代词后修饰名词,sad的名词形式是sadness。故答案是sadness。 9. (2019·江苏淮安) Andrew often does DIY with different ________ (knife) in his free time. 9. knives 句意:安德鲁在他的业余时间里经常用不同的刀做DIY。根据介词with之后没有冠词a或an,可知此处表示“不同的刀”,应用different knives。故答案是knives。 10. (2019·广西北部湾) In the playground, I threw the ball to her and she___________(catch) it 10. caught 句意:在操场,我向她扔了个球,她接住了。根据句意以及动词“threw”可判断此句要用一般过去时态,catch属于不规则动词,其过去式为caught。故填caught。 五、表格填空 Camels(骆驼) are amazing animals. They aren’t the most beautiful animals in the world. But they are certainly the most useful animals in the hot areas such as North Africa and the Middle East. They usually help people carry things. Now let’s learn more about camels. There are two kinds of camels on the Earth. They are Arabian (阿拉伯的) camels and Asian camels. Arabian camels are dromedaries (单峰骆驼), but Asian camels are Bactrians (双峰骆驼). An adult camel is about 2 meters tall and about 500 kilograms in weight. Its legs are long. And its feet are big and soft. Most of the camels can live for about 40 years, but they usually stop working when they are about 25. Camels live alone in the desert (沙漠). They aren’t afraid of the hot and cold weather. Their main food is grass, leaves and bushes. They can walk for more than 600 kilometers and don’t need to drink water. They only need to drink water every six or eight days. But when there is water, they can drink up to 90 liters ( 升). Camels walk slowly. They don’t like running because it’s too hot. But if they need, they can run at 20 kilometers an hour. Camels—_____36_____of the desert ______37______ They are Arabian camels and Asian camels. Age Most camels can live for about 40 years. They usually don’t ____38____ any more at 25. Looks An adult camel is about 2 meters tall. It has_____39_____legs and big and soft feet. Each______40______about 500 kilograms. Lifestyle They live _____41_____ in the desert such as North Africa and the Middle East. They ____42____ live on grass, leaves and bushes. They can walk for more than 600 kilometers___43___drinking water in five days. They can drink up to 90 liters every time. They walk slowly, but they can run at_____44_____kilometers an hour. Conclusion They are not beautiful but not____45____. 【答案】36. ships 37. Types/Kinds 38. work 39. long 40. weighs/is 41. alone 42. mainly 43. without 44. 20 45. useful 【解析】 本文对骆驼的种类、特征、生活习性等方面做了介绍。 【36题详解】 根据常识可知,骆驼被成为“沙漠之舟”,这里的主语是Camels,所以船ship要变成复数,故填ships 【37题详解】 根据There are two kinds of camels on the Earth. They are Arabian (阿拉伯的) camels and Asian camels.可知这里是说骆驼的两个种类,故填Types/Kinds 【38题详解】 根据but they usually stop working when they are about 25.可知,骆驼25岁不再工作,放在助动词don’t后面填动词原型,故填work 【39题详解】 根据Its legs are long.可知,骆驼腿很长,修饰legs名词用形容词,故填long 【40题详解】 根据about 500 kilograms in weight.可知,骆驼中大约500kg,说重量用动词weigh,或be动词。这里each每一个做主语,谓语动词用第三人称单数,是故填weighs/is 【41题详解】 根据Camels live alone in the desert (沙漠).可知,独自生活在沙漠,故填alone 【42题详解】 根据Their main food is grass, leaves and bushes.可知,主要食物是草、树叶和灌木,这里修饰live动词,用副词,所以把形容词main变成副词,故填mainly 【43题详解】 根据They can walk for more than 600 kilometers and don’t need to drink water.可知,骆驼在不喝水的情况下能走6000千米,放在动名词前面用介词,表没有,故填without 【44题详解】 根据But if they need, they can run at 20 kilometers an hour.可知,故填20 【45题详解】 根据文章可知,骆驼可以搬运货物,所以是有用的,修饰名词animals用形容词,故填useful 六、阅读表达 All living things on the earth need other living things to live on. Nothing lives alone. Most animals must live in a group, and even a plant grows close together with others of the same kind. Sometimes one living thing kills another, one eats and the other is eaten. Each kind of life eats another kind of life in order to live, and together they form a food chains .Some food chains are simple, while others are not. But all food chains begin with the sun, and all food chains become broken up if one of the links disappears. All the lives need sunlight to survive. But only plants can use sunlight directly. Plants are “factories”. They make food from sunlight, water and things in the soil and air. Plants feed all other living things. Animals can only use the sun’s energy after it has been changed into food by plants. Some animals feed directly on plants others eat smaller animals. Meat-eating animals are only eating plants indirectly. What about human beings? We are members of many food chains. We eat wheat, rice, vegetables, fruits and so on. We also eat meat and drink milk. But men often break up the food chains. They kill wild animals and make the rivers, lakes, and seas dirty. When these rivers, lakes and seas are polluted, the fish in them cannot be eaten. If men eat the fish, they will get strange diseases. Each form of life is linked to all the others. Breaking the links puts all life in danger. 1.How does a plant grow? (no more than eleven words) ________________________________________________________________ 2.Why does each kind of life eat another kind of life? (no more than four words) ________________________________________________________________ 3.If one of the links disappears, what may happen? (no more than six words) ________________________________________________________________ 4.When can animals use the sun’s energy? (no more than nine words) ________________________________________________________________ 5.What’s the result of breaking the links? (no more than eight words) ________________________________________________________________ 1. A plant grows close together with others of the same kind. 2. In order to live. 3. All food chains become broken up. 4. After it has been changed into food by plants. 5. Breaking the links puts all life in danger. 七、短文填空 Three fish lived in a pool. One evening.,a fishermen saw the fish and said to h____61____“This pool is full of fish! I must come back tomorrow morning and catch these fish!. ” Then he left. Hearing this, the oldest fish was w____62____. He said to the other fish ,"Did you hear the fisherman? We must l____63____. The fisherman will come back tomorrow!" The second fish said, "Yes. We must leave." H____64____, the youngest fish laughed. “Don’t worry,” he said. "We live here all our lives, and no fishermen come.I’m not going anywhere — my l____65____will keep me safe." The oldest fish left that evening w____66____his family. The second fish saw the fisherman coming early next morning and left q____67____with his family. The y____68____fish didn't leave even then. The fisherman arrived and c____69____all the fish left. The third fish's luck didn’t help him — he was caught and killed. The oldest fish acted b____70____the problem arrived. The second fish acted when it came. But the fish who relied on (依靠) luck died. 【答案】61. himself 62. worried 63. leave 64. However 65. luck 66. with 67. quickly 68. youngest 69. caught 70. before 【解析】 本文讲了三条小鱼,有一天,他们听到了一个渔夫说第二天要来钓鱼.最大的鱼意识到危险,便当晚逃走了。第二条第二天一早也离开了。只有最小的鱼不以为然,最后被渔夫抓走了。提示人们要意识到潜在的危险。 【61题详解】 句意:一天,一个渔夫看到鱼群自言自语道。根据a fishermen saw the fish and said to h____1___可知,只有渔夫一人,所以他应该是对自己说,他自己用反身代词故填himself。 【62题详解】 句意:当最年老的鱼听到了这些话,它很担心。根据下文the youngest fish laughed. “Don’t worry,”最小的劝告其他的鱼说:“不用担心。”可知,第一条鱼很担心,放在系动词后应该用形容词,结合首字母w故填worried 【63题详解】 句意:我们必须离开。根据下文The oldest fish left that evening最老的鱼当晚离开了可知,这里是说必须离开,结合首字母l,故填leave 【64题详解】 句意:但是年轻的一条鱼笑了。根据上下文可知,前两条鱼很担心,打算离开,而最小的鱼I’m not going anywhere说他不会离开,前后是转折关系,结合首字母H,故填However 【65题详解】 句意:我的运气会保佑我平安无事的。根据But the fish who relied on (依靠) luck died.可知,第三条鱼相信运气,位于形容词性物主代词my后面应该填名词,结合首字母l,故填luck 【66题详解】 句意:最老的鱼当晚带着它的家人离开了。根据The second fish saw the fisherman coming early next morning and left q____7____with his family.可知,和某人一起,应该用介词with,故填with 【67题详解】 句意:第二条鱼第二天早上看见渔夫快来了,赶紧带着它的家人也离开了。根据句意可知,应该是很快离开了,这里修饰动词left,应该是副词,结合首字母q,故填quickly 【68题详解】 句意:尽管那样年轻的鱼也不想离开。根据the youngest fish laughed.可知,这里说的是最年轻的那条鱼,结合首字母y,故填youngest 【69题详解】 句意:渔夫来了,抓走了所有的鱼。根据下文he was caught and killed.可知,第三条鱼被抓住了,The fisherman arrived and可知,本句是一般过去时,and连接并列结构,所以这里应该填动词的过去式,结合首字母c,故填caught 【70题详解】 句意:最老的鱼提前发现问题并在问题到来之前行动。根据The oldest fish left that evening w____6____his family.最年老的鱼是在前一天晚上就离开了,可知,他是在问题来临之前采取行动,结合首字母b,在……之前,故填before 【点睛】做短文填单词题,要结合上下文,根据句子结构,填入相应单词的适当形式。例如小题9,结合下文The third fish's luck didn’t help him — he was caught and killed.可知应该是所有的鱼被抓走了。再分析句子结构,and连接并列结构,前后的单词形式相同,前面是arrived一般过去式,因此抓住catch也应该变成其过去式,故填caught。 八、完成句子 1. (2019贵州安顺) Many wild animals are ________(处于危险之中), so it’s time for us to do whatever we can to protect them. 1. in danger 句意:很多动物面临危险,所以我们要保护它们。in danger“处于危险之中”。 2. (2019贵州贵阳) __________(实际上), many countries hope to build trade relations with China because of the “Belt and Road”. 2. In fact 句意:事实上,由于“一带一路”,许多国家都希望与中国建立贸易关系。in fact事实上。 3. (2019贵州安顺) —I ________ (害怕) crossing the street because there is always too much traffic. —You can walk across the street when traffic lights are green. 3. am afraid of 由because there is always too much traffic可知,“我”害怕过马路。 4. (2019·江苏淮安) As we all know, giant pandas ________ (以……为主食) a special kind of bamboo. 4. live on 句意:众所周知,熊猫以一种特别的竹子为主食。本题是一般现在时,根据句子的主语giant pandas表示复数主语,谓语动词应用动词原形,表示“以……为主食”,应用live on。故答案是 live on。 5. (2019·江苏淮安) Mr. Smith ________ (不再) works here. It’s hard for me to see him as often as before. 5. no longer 根据后句句意:对我来说,很难经常看到他,说明前句句意是:史密斯先生不再住在这儿了。表示“不再”,应用no longer。 6. (2019四川自贡) 人工智能机器人将来能像人类一样思考吗? Can AT robots think _______humans in the ________? 6. like; future【解析】like用作介词,意为“像……一样”;in the future在将来,为固定短语。 7. (2019江苏宿迁) 王俊凯擅长唱歌和打篮球。 Wang Junkai _______________________singing and playing basketball. 7. is good at/ does well in 九、书面表达 所有的生物都是地球的主人,人与动物共享同一家园。假如你是学生John,请你以Protect Environment(环境) and Love animals 为题写一篇演讲稿,在学校举办的“第六届年度英语节”活动中作专题演讲比赛。 要求:1. 演讲内容包含所有要点,并作适当发挥。 2.条理清晰、字迹工整。词数100词左右。 存在的问题 1. 人们砍伐(cut down)树木和森林,所以很多动物无处可住。 2. 人们为农场和建筑物让出地方,所以野生动物生存空间越来越少。 3. 猎人为了钱而捕杀动物,很多野生动物死亡。 解决的方法 建更多的保护区。立法…… ?你的建议 ………(1-2点) Protect Environment and love animals Good morning, everyone! Today I am very happy to be here to give a report about protecting the environment and loving animals. All the living things are the host of the earth. And we share the same home with them. However, our environment is becoming worse and worse. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ That’s all. Thank you very much! Protect Earth and Love Animals Good morning,everyone! Today I am very happy to be here to give a report about protecting Earth and loving animals. All the living things are the host of the earth. And we share the same home with them. However, our environment is becoming worse and worse. I think that we should share the same home with other living things. But in fact, there are many unsatisfying problems in our society. People often cut down trees and forests and hunt animals for money. Thus they make more space for farms and buildings instead of animals. As a result, many natural disasters happen every year. So I advise that we should take some actions to protect our earth and animals. Ar first, our government should make laws to protect the environment and animals. And then, we students are supposed to educate more people to realize the importance of protecting earth and loving the animals. If we do this, our earth will become comfortable for us to live in and the animals can live peacefully as they wish. But if we don’t, everything will beyond our imagination. So let’s act together to make a more beautiful home for us human and animals as well. That’s all. Thank you very much! 21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页) HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com) " 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 中小学教育资源及组卷应用平台 译林牛津八上期末复习学案 单元测试 Unit 5 原卷 一、单项选择 1. (2019 湖北宜昌) —Time past can not be called back again. —Yes. Wasting time is a ________. A. pressure B. fairness C. choice D. shame 2. (2019 湖北鄂州) —I tried several ways to work out the math problem, but _______ of them worked. —Never give up. I believe you’ll make it. A. all B. each C. none D. neither 3. (2019四川德阳) My uncle was born _______ 1986. A. on B. at C. in D. of 4. Bears move around slowly the daytime and night they often have a good sleep. A. at, at B. in, in C. at, in D. in, at 5. He fell off the bike, ____________, he broke one of his leg. A. because of B. luckily C. as a result D. however 6. _____wild animals are in danger and there will be ____ space for them if we don’t take any action. A. More and more; more and more B. Less and less; less and less C. More and more; less and less D. Less and less; more and more 7. Could you please ________ the children ________ with snake? A. to ask; not to play B. ask; not play C. ask; not to play D. ask; don’t play 8. — If we do nothing to protect giant pandas, there ___ no more giant pandas in the future. —I can’t agree with you more. A. will have B. will has C. will be D. will be going to have 9. (2019湖南岳阳) The volunteers ______ the sick kids in the hospital on weekends. A. look after B. look for C. look through 10. (2019四川眉山)—I can’t find my phone anywhere. —You have lost it while shopping. A. may B. can C. should D. would 11. (2019新疆) David, ________ you please sweep the floor and take out the trash? A. could B. may C. might D. must 12. (2019 山东东营) — Remember to keep the dog on a leash (狗链) ______ you walk it, honey! — Sure. I won’t let it hurt others. A. until B. after C. while D. since 13. (2019江苏扬州) Facial recognition (人脸识别) technology is widely used for payment. _______, we needn’t enter the passwords any more. A. For example B. As a result C. What’s worse D. What’s more 14. (2019辽宁大连)—I missed the beginning of the movie, David. —_______It was so exciting! A. Never mind. B. Hurry up! C. What a pity! D. You’re welcome. 15. (2018·甘肃天水) —What’s Han Mei like? — . A.She is a volunteer B.She studies very hard C.She likes skating D.She is heavy but beautiful 二、完形填空 Some animals, such as tigers and lions, are called wild animals.___36___like sheep and dogs are called domestic(家养的) animals. These animals are very different___37___one another, but we can divide them into big groups. For example, animals like the___38___belong to the group that eats other animals while animals like the sheep belong to the group that eats grass and leaves. Animals are___39___to us. Men hunt wild animals for their fur and meat. Domestic animals are even more important to men. Without them, life will be___40___Cows and dogs are useful to___41___food. Skin(皮) of some animals can be___42___expensive coats and shoes. Wool comes from a special kind of___43___From cows, we get milk. And we should not forget that some domestic animals are kept for transport. Arabs(阿拉伯人)___44___camels to travel in the desert. Therefore(因此), it’s clear that men can’t live___45___these animals. So we should try our best to protect animals. 36. A. The other B. Another C. Other D. Others 37. A. from B. with C. for D. Between 38. A. rabbit B. tiger C. giraffe D. horse 39. A. friendly B. honest C. useful D. Secret 40. A. difficult B. easy C. free D. enjoyable 41. A. animal’s B. men’s C. boys’ D. girls’ 42. A. made up of B. made of C. made into D. made from 43. A. cow B. sheep C. horse D. dog 44. A. use B. make C. play D. help 45. A. in B. for C. with D. Without 三、阅读理解 The American alligator (短吻鳄) is the largest reptile (爬行动物) in North America. Some of them can be over 5 metres long. In North America, the bison (野牛) is the largest animal on land. If they are frightened, the American bison will run away and can reach a speed of 52 km per hour. The white-tailed deer can run up to 58 km per hour. This North American deer can also jump as high as 2.6 metres and jump as far as 9 metres. There is a frog that barks just like a dog. This barking frog is found in the southwestern part of the United States. The polar bear is a great swimmer and can swim as fast as 10 km per hour using only its front feet. The wild turkey nearly died out in the early 1900’s, because people hunted many of them. This wild bird is making a comeback now. 46. The ________ is the largest animal on land in North America. A. polar bear B. bison C. alligator D. white-tailed deer 47. In the _____ of the United States, there lives a kind of frog that can bark like a dog. A. southwest B. southeast C. northwest D. northeast 48. The white-tailed deer runs up to __________ per hour. A. 52 km B. 58 km C. 9 metres D. 10 km 49. The polar bear _________. A. is good at running B. is good at swimming C. swims with its back legs D. can jump as far as 9 metres 50. Which of the following is NOT true? A. The alligator is the largest reptile in North America. B. The white-tailed deer can jump as high as 2.6 metres. C. Six kinds of animals are mentioned in the passage. D. The wild turkey died out about 1000 years ago. 四、词汇 1. (2019·湖北鄂州) The (死亡)of my dog made me sad. 2. Thanks for ________________ my invitation. (接受) 3. This is just the _________ (开始) of a new and different life for you. 4. _______ (人类) can think and talk, but animals can’t. 5. Giant pandas live ________ (主要地) on a special kind of bamboo. 6. (2019湖南常德) I don't want ______ (be) fat. 7. (2019甘肃兰州) We should take action to protect animals in _______ (dangerous). 8. (2019江苏无锡) The mother said goodbye with a smile, but her eyes couldn't hide her_____ (sad). 9. (2019·江苏淮安) Andrew often does DIY with different ________ (knife) in his free time. 10. (2019·广西北部湾) In the playground, I threw the ball to her and she___________(catch) it 五、表格填空 Camels(骆驼) are amazing animals. They aren’t the most beautiful animals in the world. But they are certainly the most useful animals in the hot areas such as North Africa and the Middle East. They usually help people carry things. Now let’s learn more about camels. There are two kinds of camels on the Earth. They are Arabian (阿拉伯的) camels and Asian camels. Arabian camels are dromedaries (单峰骆驼), but Asian camels are Bactrians (双峰骆驼). An adult camel is about 2 meters tall and about 500 kilograms in weight. Its legs are long. And its feet are big and soft. Most of the camels can live for about 40 years, but they usually stop working when they are about 25. Camels live alone in the desert (沙漠). They aren’t afraid of the hot and cold weather. Their main food is grass, leaves and bushes. They can walk for more than 600 kilometers and don’t need to drink water. They only need to drink water every six or eight days. But when there is water, they can drink up to 90 liters ( 升). Camels walk slowly. They don’t like running because it’s too hot. But if they need, they can run at 20 kilometers an hour. Camels—_____36_____of the desert ______37______ They are Arabian camels and Asian camels. Age Most camels can live for about 40 years. They usually don’t ____38____ any more at 25. Looks An adult camel is about 2 meters tall. It has_____39_____legs and big and soft feet. Each______40______about 500 kilograms. Lifestyle They live _____41_____ in the desert such as North Africa and the Middle East. They ____42____ live on grass, leaves and bushes. They can walk for more than 600 kilometers___43___drinking water in five days. They can drink up to 90 liters every time. They walk slowly, but they can run at_____44_____kilometers an hour. Conclusion They are not beautiful but not____45____. 六、阅读表达 All living things on the earth need other living things to live on. Nothing lives alone. Most animals must live in a group, and even a plant grows close together with others of the same kind. Sometimes one living thing kills another, one eats and the other is eaten. Each kind of life eats another kind of life in order to live, and together they form a food chains .Some food chains are simple, while others are not. But all food chains begin with the sun, and all food chains become broken up if one of the links disappears. All the lives need sunlight to survive. But only plants can use sunlight directly. Plants are “factories”. They make food from sunlight, water and things in the soil and air. Plants feed all other living things. Animals can only use the sun’s energy after it has been changed into food by plants. Some animals feed directly on plants others eat smaller animals. Meat-eating animals are only eating plants indirectly. What about human beings? We are members of many food chains. We eat wheat, rice, vegetables, fruits and so on. We also eat meat and drink milk. But men often break up the food chains. They kill wild animals and make the rivers, lakes, and seas dirty. When these rivers, lakes and seas are polluted, the fish in them cannot be eaten. If men eat the fish, they will get strange diseases. Each form of life is linked to all the others. Breaking the links puts all life in danger. 1.How does a plant grow? (no more than eleven words) ________________________________________________________________ 2.Why does each kind of life eat another kind of life? (no more than four words) ________________________________________________________________ 3.If one of the links disappears, what may happen? (no more than six words) ________________________________________________________________ 4.When can animals use the sun’s energy? (no more than nine words) ________________________________________________________________ 5.What’s the result of breaking the links? (no more than eight words) ________________________________________________________________ 七、短文填空 Three fish lived in a pool. One evening.,a fishermen saw the fish and said to h____61____“This pool is full of fish! I must come back tomorrow morning and catch these fish!. ” Then he left. Hearing this, the oldest fish was w____62____. He said to the other fish ,"Did you hear the fisherman? We must l____63____. The fisherman will come back tomorrow!" The second fish said, "Yes. We must leave." H____64____, the youngest fish laughed. “Don’t worry,” he said. "We live here all our lives, and no fishermen come.I’m not going anywhere — my l____65____will keep me safe." The oldest fish left that evening w____66____his family. The second fish saw the fisherman coming early next morning and left q____67____with his family. The y____68____fish didn't leave even then. The fisherman arrived and c____69____all the fish left. The third fish's luck didn’t help him — he was caught and killed. The oldest fish acted b____70____the problem arrived. The second fish acted when it came. But the fish who relied on (依靠) luck died. 八、完成句子 1. (2019贵州安顺) Many wild animals are ________(处于危险之中), so it’s time for us to do whatever we can to protect them. 2. (2019贵州贵阳) __________(实际上), many countries hope to build trade relations with China because of the “Belt and Road”. 3. (2019贵州安顺) —I ________ (害怕) crossing the street because there is always too much traffic. —You can walk across the street when traffic lights are green. 4. (2019·江苏淮安) As we all know, giant pandas ________ (以……为主食) a special kind of bamboo. 5. (2019·江苏淮安) Mr. Smith ________ (不再) works here. It’s hard for me to see him as often as before. 6. (2019四川自贡) 人工智能机器人将来能像人类一样思考吗? Can AT robots think _______humans in the ________? 7. (2019江苏宿迁) 王俊凯擅长唱歌和打篮球。 Wang Junkai _______________________singing and playing basketball. 九、书面表达 所有的生物都是地球的主人,人与动物共享同一家园。假如你是学生John,请你以Protect Environment(环境) and Love animals 为题写一篇演讲稿,在学校举办的“第六届年度英语节”活动中作专题演讲比赛。 要求:1. 演讲内容包含所有要点,并作适当发挥。 2.条理清晰、字迹工整。词数100词左右。 存在的问题 1. 人们砍伐(cut down)树木和森林,所以很多动物无处可住。 2. 人们为农场和建筑物让出地方,所以野生动物生存空间越来越少。 3. 猎人为了钱而捕杀动物,很多野生动物死亡。 解决的方法 建更多的保护区。立法…… ?你的建议 ………(1-2点) Protect Environment and love animals Good morning, everyone! Today I am very happy to be here to give a report about protecting the environment and loving animals. All the living things are the host of the earth. And we share the same home with them. However, our environment is becoming worse and worse. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ That’s all. Thank you very much! 21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页) HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com) " 21世纪教育网(www.21cnjy.com) 中小学教育资源及组卷应用平台 译林牛津八上期末复习学案 单元要点 Unit 5 1. So could you please not eat them? 所以请你不要吃它们好吗? 【讲解】Could you please…?表示有礼貌的请求,语气委婉,后接________动词原形。其否定形式为________ ________ ________ ________…?其肯定答语用Yes, I can,否定答语需用Sorry或No,然后解释原因。 例:—Could you please ________ ________ loudly in class? 请你不要在教室里大声说话,好吗? —Sorry, I won’t do it again.对不起,我不会再那样做了。 【注意】Could you please…..? 表示委婉客气的语气,希望得到肯定的回答,因此句型中使用some或者________而不用________或者anything。 例:—Could you please give me ________some tea? 请你给我一些茶吗? —Sure, here you are. 当然可以,给你吧。 2. Please have pity on them, Eddie.埃迪,请同情一下它们吧。 【讲解】have/take pity on意为“同情,怜悯”,其后接代词时,需用人称代词________。 例: The old lady often has pity on small animals.那位老太太常常怜悯小动物。 【拓展】固定句型What a pity!表示“________!”。 例:What a pity that the boy can’t swim. 真遗憾,这男孩不会游泳。 3. In fact, these are not wild animals, Hobo. 事实上,这些不是野生动物,霍波。 【讲解】in fact为固定短语,意为“事实上,实际上”,在句中用作________,常位于句首。 例:In fact, the boy didn’t like English last year. 实际上,这男孩去年不喜欢英语。 4. Also, giant pandas live mainly on a special kind of bamboo. 另外,大熊猫主要以食用一种特殊种类的竹子为生。 【讲解】固定短语live on,意为“________”。 Some people only live on vegetables. 一些人仅以蔬菜为生。 5. However, the bamboo forests are becoming smaller and smaller. 然而,竹林正变得越来越小。 【讲解】smaller and smaller是“比较级 + and + 比较级”结构,该结构意为“________”。如果形容词是多音节形容词,则用“________ ________ ________ + 形容词”,副词也有此用法。 例:The day gets shorter and shorter in autumn. 秋天白天变得越来越短。 Look! The dog is running faster and faster. 看!那条跑得越来越快。 6. As a result, pandas may not have a place to live or food to eat.因此,大熊猫可能没有地方住或者没有食物吃。 【讲解】as a result为固定短语,单独使用,后接________,意为“因此,结果”。 例:All singers kept together. As a result, their performance was successful. 所有的歌手协调一致,结果他们的演出非常成功。 7. Giant Pandas are now in danger. 大熊猫现在处于危险中。 【讲解】in danger“处于危险中”,指某人或某物“处于危险之中”,既处境危险。反义短语out of danger,意为“________”。danger为名词,意为“危险”,泛指一般概念的危险时是不可数名词,特指具体的危险或危险事物时是可数名词,形容词为________,“危险的”,用来指某物本身具有危险性。 例: Some animals are in danger. 一些动物处在危险之中。 The boy is still in hospital, but he is out of danger. 这男孩仍然在住院,但已脱离危险。 8. We should take action right away.我们应该立刻采取行动。 【讲解1】take action意为“采取行动”,常用结构take action to do sth意为“________”。 例:We have to take action to stop them. 我们得采取行动来制止他们。 【讲解2】right away意为“立刻,马上”。多用于一般将来时,其同义短语有________, in a minute/moment,right now等。 例:Please stop right away/right now. 请立刻停下来。 9. If we do nothing, soon there may be none left! 如果我们什么都不做,可能很快世界上连一只熊猫也不剩了! 【讲解】none作代词,意为“没有,无”,通常用于________的人或物,表示________。 例:None of us like to go skate in winter. 我们之中没有人愿意在冬天去滑冰。 10. Bats can’t see, but they can decide the right way with the help of their mouth and ears. 蝙蝠看不见,但它们在嘴和耳朵的帮助下能判断正确的方向。 【讲解】with the help of意为“在……的帮助之下”,相当于________ ________ ________。 例:With your help,I learned to use the computer.= With the help of you, I learned to use the computer. 在你的帮助下,我学会了使用计算机。 11. can run fast, but only for a short while 能跑得快,但是只坚持一会儿 【讲解】while作________用,表示“一会儿”“一段时间”。 例:She likes to lie down for a while after lunch. 她喜欢午饭后躺一会儿。 【拓展】①while作________,表示“当……的时候”。常表示一段较长的时间或过程,强调主句的谓语动词与从句的谓语动词所表示的动作________发生。 例:While we were watching TV, someone knocked at the door. 正当我们在看电视时,有人敲门了。 ②while作________连词,意为“而,却”。 例:Amy is good at singing while Millie is good at dancing. 埃米擅长唱歌而米莉擅长跳舞。 12. I’m sorry to hear that.听到这个消息我感到很难过。 【讲解】I’m sorry to hear that.多用于情景交际中,意为“________”,用在听说别人生病、发生事故等________的消息时,表示惋惜、难过或遗憾等。其后也可接that从句。 例:—My mom is ill . 我妈妈病了。 —I am sorry to hear that.我很抱歉听到这个(事情)。 13. Simon wants to write a report on bears for the Wild Animals Club. 西蒙想为野生动物俱乐部写一篇关于熊的报道。 【讲解】report作________,意为“报告”。 例:He is reading a report of the state of the roads. 他正在看一篇关于道路状况的报告。 【注意】用作名词时,表示“报告”“报告书”“报道”“成绩单”等,均为________名词。 【拓展】report作________,意为“报告”。 例:We must report to the teacher at once. 我们必须要马上向老师报告。 14. Did you know that bees never get lost? 你知道蜜蜂从不迷路吗? 【讲解】固定短语get lost意为“迷路”,相当于________ ________ ________。 例:My grandfather got lost yesterday afternoon. =My grandfather lost his way yesterday afternoon. 昨天我爷爷迷路了。 15. hunters catch tigers for their fur, bones or other parts of the body捕猎者为了老虎的皮毛,骨头或身体的其他部分而捕猎它们 【讲解】catch意为“抓住,捕获”。其过去式、过去分词均是________。 例:My uncle caught some fish yesterday. 我叔叔昨天捕到了一些鱼。 16. Many animals lose their lives because people hunt them.许多动物因为人类的猎杀而失去生命。 【讲解】lose是动词,意为“失去,被……夺去;输掉”。lose one’s life意为“________”;lose one’s way________。 例:He lost his life in the war. 他在战争中丧生。 I lost my wallet yesterday. 我昨天丢了钱包。 The boy never loses his way. 这男孩从没有迷路过。 【注意】lose的过去式与过去分词均是________。 17. They sell the animals’ fur, bones or other parts of the body.人们出售动物的皮毛、骨头或身体的其他部分。 【讲解】sell作及物动词,意为“卖,出售”,其反义词是________,意为“买”。其主语可以是人,也可以是商店。固定结构为sell sb. sth.= ________ ________ ________ ________ “把某物卖给某人”。 例:Do you sell sweets ? 你卖糖果吗? My book will sell. 我出的书将会有销路的。 18. Many wild animals are now in danger because of (1)________ (hunt). 许多野生动物因为猎捕现在处境危险。 【讲解】because of 是复合介词,其后接名词、代词、动名词、what 从句等。 例:I like her because of her ________. 我喜欢她,因为她很有礼貌。 He is here because of ________ (that). 他为你(那事)而来这里。 We said nothing about it, because of his wife’s ________ there. 因为他妻子在那儿,我们对此只字未提。 He knew she was crying because of ________ he had said. 他知道她哭是因为他说的话。 【拓展】because 是连词,其后接________,引导________状语从句。 例:I didn’t buy it because it was too expensive. 我没有买是因为它太贵了。 19. We hope you can accept our invitation and join us.我们希望你们能接受我们的邀请加入我们。 【讲解】accept作________,意为“接受,收受”。 例:We gave him a present, but he did not accept it. 我们给他一件礼物,但他不肯接受。 20. Bears move around slowly in the daytime 熊在白天缓慢地四处走动 【讲解1】move,作________,意为“活动,移动,搬迁”。 例:Jack, will your family move to Shanghai? 杰克,你家要搬到上海去吗? 【注意】move后常接________名词,构成move to…“搬到……”;move from…to…“从……搬到……”。 【讲解2】slowly作________,意为“缓慢地”。 例:He walked too slowly to catch up with me. 他走得太慢而不能跟上我。 【拓展】slow作________,意为“慢慢的”。 例:He's a slow worker but very careful. 他做事慢,但非常仔细。 译林牛津八上期末复习单元要点 Unit 5 答案 1. Could you please not;not talk;something;any 2. 宾格;真遗憾 3. 状语 4. 以食……为生 5. 越来越……;more and more 6. 句子 7. 脱离危险;dangerous 8. 采取行动做某事;at once 9. 三者或三者以上;否定 10. with one’s help 11. 名词;连词;同时;并列 12. 听到这件事,我感到非常难过;不好 13. 名词;可数;动词 14. lose one’s way 15. caught 16. 丧生/失去性命;迷路;lost 17. buy;sell sth. to sb. 18. politeness;you;being;what;句子;原因 19. 动词 20. 动词;地点;副词;形容词 21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页) HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com) " 21世纪教育网(www.21cnjy.com)
展开
  • 资料类型: 学案
  • 资料版本:牛津译林版
  • 适用地区:江苏省
  • 文件大小:3.72M
英语精优课

下载与使用帮助