[ID:4-6665119] 2020届广州市高三年级调研测试英语(无听力试题)
当前位置: 英语/高中英语/高考专区/模拟试题
资料简介:
2020届广州市高三年级调研测试 英语 2019.12 本试卷共10页,卷面满分120分。考试用时120分钟 注意事项: 1.答题前,考生务必将自己的名和考生号、试室号、座位号填写在答题卡上,并用铅笔在答题卡的相应位置填涂考生号。因听力另考,试卷从第二部分的“阅读理解”开始,试题序号从“21”开始 2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案信息点涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。写在本试卷上无效。 3.回答非选择题时,必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新答案;不准使用铅笔和涂改液。写在本试卷上无效 4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第二部分 阅读理解(共两节,满分40分) 第一节(共15小题;每小题2分,满分30分) 阋读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。 A Stagecoach Buses — Popular tickets DayriderTravel as much as you like in one day. With Stagecoach Dayrider bus tickets you can make as many journeys as you like for one day. They offer more value for money than buying a single or return, as you can travel on all Stagecoach buses within your chosen ticket zone. Buy tickets using the Stagecoach Bus App or buy on the bus. With contactless payments now available on all our buses, you don't need to worry about finding the correct change! Bus and BoatUnlimited bus travel for one car in the selected zone, plus a boat ride. Explore the countryside on bus then enjoy the fine mountain views from the comfort of a boat deck. You can board one of our many boats or steamers located at four of the districts most outstanding lakes. Stagecoach have combined bus & boat tickets which are available for Coniston, Detwent Water, Ullswater and Windermere. Sightseeing TicketsNever get lost and don't miss a thing.Hop-on and hop-off all day as much as you like at any of the bus stops on the route and see all the best sights and attractions your chosen town or city has to offer. You'll also learn lots of history along the way from one of our expert guides. Student TicketsFlexible student bus ticketsAre you a student and getting ready for the new term? You can travel for a lot less with Stagecoach's student bus tickets. You'll need a current student ID card with a photo to buy a Stagecoach student ticket. The name on your ID card will need to match the name on your ticket. 21. What is true about the "Dayrider" ticket? A. You need the correct change to buy it. B. You can use it to travel anywhere in the city. C. It can be purchased with your mobile phone. D. It can be used with any bus company. 22. If you want to go sightseeing around of the lake areas, which ticket is the most suitable? A. Dayrider. B. Bus and Boat. C. Sightseeing. D. Student tickets. 24. What is needed if you want to buy a student ticket? A. A photo of yourself. B. Your name. C. The bus app. D. Valid student ID. B When Allen invited me on a camping trip to the mountains, I imagined a wooden cabin overlooking a lake, with a warm fireplace, hot cocoa, and soft beds. But my happy image became a nightmare when Allen and his older brother, Leo, showed up with a truck filled with camping equipment—tents, sleeping bags, and water bottles, We were going on survival training! The ever-efficient Leo was keen to leave the city behind us and urged us to hurry. Several hours later, as we drove through the forest, the mountains seemed bigger than I remembered; the trees were larger, and the environment felt more threatening. At the trailhead, Leo tied a sleeping bag onto my already heavy pack and lectured Allen and me about hiking rules. Then, with Leo in the lead, we set off along the narrow and steep dirt track that wound up the mountain. After 6 hours of climbing, we finally reached the top. My legs aching, I dropped my pack and groaned but there was no time to rest. "We need to set up camp quickly," said Leo." There are dark clouds coming in. A storms on its way." I thought he was kidding, but Leo was quite serious. He and Allen worked expertly, while I stood around and pretended to help, thunder rumbling in the distance. We just finished putting up the tents when it hit. The wind, thunder, and lightning were relentless. Leo, sensing that I was scared, started telling us some stories about his camping adventures. But each time lightning lit up the tent and the thunder echoed, I jumped. "Don't worry. Summer storms pass quickly," Leo said trying to comfort me. "And at least the rain will keep the bears away," he said with a teasing smile, which was less comforting. And just as quickly as the storm came rushing in, it passed, and we exited the tent. The view was incredible — I could see for miles. As darkness set in, I stared in wonder at the millions of glowing stars in the night sky. I won't lie — I was still wishing for a hpt shower and a soft bed, but as I gazed upward at the Milky Way, I knew this was an adventure I would never forget. 24. Why was the author surprised when Allen came to get him at the beginning of the story? A. Allen had arrived earlier than arranged. B. He saw that Allen was not well prepared. C. He realized their trip would be challenging. D. Allen's brother was unexpectedly with him. 25. Why was it necessary to set up camp immediately after reaching the mountain top? A. It was almost night time. B. The weather was changing. C. They were tired and needed to rest. D. They needed protections from animals. 26. What can we guess about Leo? A. He was an experienced and capable hiker. B. He was inconsiderate of other's feelings. C. He had known the writer for a long time. D. He had not been to this mountain before. 27. How did the author feel at the end of the story? A. Satisfied. B. Optimistic. C. Scared. D. Disappointed. C Sleep, considered a luxury by many, is essential for a person's wellbeing. Researchers have found that insufficient sleep and tiredness increase a person's risk of developing severe medical conditions, such as obesity (being very overweight), high blood sugar levels, and heart disease. Now, a new study has found that getting sufficient sleep is also the key to improving academic performance. Jeffrey Gross, the university science professor who led the research, was not trying to find the relationship between sleep and grades when he handed out smart watches to the 100 students in his chemistry class. Instead, the professor hoped the wrist-worm devices, which track a person's physical activity, would show a connection between exercise and academic achievement. While Gross's data showed no relationship between these two factors, the study found something surprising. As the researchers were analyzing their data, they noticed that there was a straight-line relationship between the average amount of sleep a student got and their results in the course's 11 quizzes, three midterm tests, and the final exam. Even more interesting, it was not sufficient for students to just head to bed early the night before a test. Instead, it's the sleep you get during the days when learning is happening that matters most. The time students went to bed each night was similarly important. Those who went to bed in early hours of the morning performed poorly, even if the total sleep time was the same as a higher-performing student. "When you go to bed matters," Gross says, "If you go to bed at 10, or 12, or 1 at night, and sleep for seven hours, your performance is the same. But if you go to bed after 2, your performance starts to go down even if you get the same seven hours. So, quantity isn't everything." Perhaps the most interesting was the huge impact that small differences in sleep patterns had on the students' grades. The overall course grades for students averaging six and a half hours of sleep each night were 25% lower than students who averaged just one hour more sleep. Similarly, students who varied their bedtime by even one hour each night had grades that dropped 45% below those with more regular bedtimes. Who knew getting A's just required some extra ZZZ's? 28. Based on his original objectives, which best describes Professor Gross's research findings? A. Accidental. B. Complete. C. Convincing. D. Doubtful. 29. Who were the people taking part in the study? A. Middle school chemistry students. B. Volunteers from different universities. C. Professor Gross's own students. D. University student athletes. 30. How did Professor Gross's team measure academic performance? A. Making the students wear a special watch. B. Using students' university entrance test results. C. Giving the students regular after class quizzes. D. Using the students' normal test and quiz grades. 31. Based on the study's findings, who is likely to perform best academically. A. A person who has a good night's sleep the night before an important test. B. A person whose normal bedtime varies between 9 p.m. and 12 p.m. C. A person who sleeps from 11 p.m. to 6 a.m. each day. D. A person who sleeps for a total of 7 hours each night. D How affordable is high culture? One great myth of our time is that tickets for opera, theatre, ballet and orchestral (管弦乐) concerts are too expensive, especially for the young. This is infuriating as, in Britain, at least, the claim is ridiculous and offensive. The cheap tickets to hear London's orchestras range from £7 to £9 — same as a cinema ticket, and lower than the entry price to many pop music and comedy clubs. For comparison, when the Los Angeles Philharmonic Orchestra performs with top soloists and conductors the cheapest seat is £30; and at the Berlin Philharmonic, it's an expensive £46. Finding cheap tickets to the opera and ballet isn't so easy. True. British companies don't charge the ridiculous high prices found on the Continent (£2,000 for a good seat at a premiere of La Scala's Carmen last December), but the tickets are still pretty steep. Large fees paid to star performers mostly account for that. Luckily, however, one spectacular techmological innovation has transformed the scene. It's live (or slightly delayed) cinema transmissions. The New York Metropolitan Opera now beams its shows to 800 cinemas round the world, and British companies aren't far behind. Cinematic opera is excellent value. For the cost of a good bottle of wine (£10 or £15 for the Royal Opera House's shows) you can sit in your local movie-house and see a high-definition relay of what's occurring on the world's grandest stages. No, it's not the same as being there, but it's almost as good. The sound is incredible. The images, particularly of dancers, are fantastic. And you can react to the show as part of a live audience, rather than sitting on your own at home. To me, this mountain of evidence, together with free museum admissions, indicates that the arts world should stop worrying that its audiences are still mostly middle-class. Anyone who can afford to visit a pub can also afford to see top-quality drama, music and dance. The real battle now should be ensuring that school children are given enough tastes of high culture to make them want to buy all those cheap tickets when they grow up. 32. What does the underlined word "infuriating" in paragraph 1 mean? A. Quite interesting. B. Very annoying. C. Not certain. D. Extremely obvious. 33. What is the main reason for expensive opera tickets? A. The amount of money charged by top performers. B. The costly technology required for broadcast. C. The demand of companies for big profits. D. The high cost of renting the stages. 34. Which of the follow ing is true about cinematic opera? A. People can decide where to watch the opera. B Audiences are discouraged from responding to The performances. C. It provides an inexpensive way of enjoying a live opera performance. D. The sound and visual quality are superior to the live performance. 35. Which statement would the author agree with? A. The quality of opera performances is improving. B. High culture is becoming more affordable in Europe. C. The cost of access to high culture activities should be lowered. D. Children should be encouraged to participate in high culture events. 弟二节(共5小题;每小题2分,满分10分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项多余。 Learning to understand spoken English can be difficult. Learners must not only master new sounds, but also learn conversational idioms. That's a let to learn! But they may soon realize there is something else going on. 36 These different styles of speaking are called "registers". In their work, language experts identify three major factors that affect the register of spoken English: the place of the conversation, the relationship of the speakers, and the purpose of the conversation. 37 Even two best friends who work and live together may speak more formally to each other in the office. At home, one might say, "C'mon, I wanna leave." The same person at work might say, "Are you ready to go now?" The relationship of the speakers also affects the language they use with each other. People speak less formally to friends and more formally to strangers. 38 People who know each other well might use more idioms and more slang in their speech. An angry woman might tell her daughter to "hush your mouth" and her sister to "quiet down". Finally, the purpose of the conversation affects people's speech. A person who want to ease hurt feelings uses a soft, quiet tone. 39 Few speakers realize that they change registers according to these factors. 40 We are not aware that we make these changes. We accept the changeability of the weather, but we often refuse to accept the changeability of speech. A. In fact, most people strongly deny it. B. People generally speak less at work than they do at home. C. The very same person speaks differently in different situations. D. Therefore, we should be careful not to hurt each other with our speech. E. On the other hand, a person who wants to pick a fight speaks rapidly and loudly. F. The place where the conversation takes place directly affects the language of the conversation G. Because they already share information and experience with friends, they do not need to explain as much. 第三部分 英语知识运用(共两节,満分45分) 第一节 完形填空(共20小題;每小題1.5分,満分30分) 阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。. Have you ever heard someone say that he can't see the forest for the trees? If so, you may have 41 what this curious phrase means. If you can see the trees, how is the forest not 42 , too? This popular phrase accurately describes situations in which people sometimes get so caught up with the 43 that they lose sight of the big picture. 44 , you're paying so much attention to the trees that you forget that the trees are just part of a 45 forest. This is a problem we all 46 from time to time. When observing our world, it’s easy to focus on the interesting details and 47 larger concepts. For 48 , though, it's important to be able to focus on both the forest and the trees. Since the 49 of scientific inquiry thousands of years ago, observations have been 50 . The first scientists used their 51 to see, hear, smell, feel, and taste the world around them. Through these 52 , they learned about their world and began to search for answers to the questions that 53 arose. Today scientists 54 rely upon their five senses to make observations. However, they also take advantages of modern 55 to make observations with a wide variety of tools. These enable them to “see” the world in ways beyond what their five senses 56 . From satellite telescopes atomic microscopes, 57 scientists use these tools to observe the world in ways never 58 by early scientists. Some of these tools allow them to 59 small details while others help them to see the big 60 . 41. A. wondered B. believed C. explained D. described 42. A. acceptable B. accessible C. visible D. possible 43. A. reasons B. problems C. effects D. details 44. A. In contrast B. In return C. In other words D. In the meantime 45. A. better B. larger C. clearer D. greener 46. A. seek out B. pass by C. agree on D. meet with 47. A. catch B. ignore C. comprehend D. misuse 48. A. observers B. farmers C. scientists D. leaders 49. A. beginning B. separation C. recovery D. removal 50. A. forgotten B. welcomed C. impossible D. important 51. A. senses B. feelings C. environments D. experiences 52. A. errors B. gifts C. observations D. inventions 53. A. luckily B. naturally C. exactly D. occasionally 54. A. even B. yet C. never D. still 55. A. technologies B. theories C. discoveries D. efforts 56. A. release B. allow C. prefer D. enjoy 57. A. famous B. young C. popular D. modern 58. A. imagined B. suggested C. remembered D. convinced 59. A. create B. study C. copy D. choose 60. A. cause B. change C. picture D. achievement 第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分) 阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。 We all know clean water is important for good health. But now we also know we should watch 61 we keep our water in. Plastic bottles hardened with a dangerous material 62 (call) BPA can release a chemical into our water that harms our bodies. Since 2011, many countries 63 (ban) plastic with BPA from use in food containers and baby bottles. But are other non-BPA plastics safe? Plastic labeled BPA-free might use other chemicals that have 64 (harm) health effects. 65 (Study) have shown that low levels of those chemicals might have the same effects as BPA. So, what should people do? The 66 (good) material to drink from is glass, 67 has no chemicals that can poison water. Another good choice 68 a drink container is stainless steel. Stainless steel bottles are better than aluminum bottles, which are covered with a thin plastic 69 (protect) the metal from acids. There are many good food-grade stainless steel water bottles on the market. If you do decide to use a reusable plastic water bottle, avoid 70 (keep) it in the sun. Sunlight and hot liquid speed up the release of chemicals into your drinking water. 第四部分 写作(共两节,满分35分) 第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分) 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。 增加:在缺词处加一个漏字符号(/\),并在其下面写出该加的词。 删除:把多余的词用斜线(\)划掉。 修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。 注意:(1)每处错误及其修改仅限一词; (2)允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。 Last week, I quarrel with my parents about spending too much time in my cellphone. I felt exhausting that day, and became very angry even though they talked to me in a friend way. I now feel ashamed and am writing with this article to apologise. There are people in the world I value, such as teacher and friends. Also, the most precious people to me is my parents. It is them who raised me and gave me a happy life. I want them to know that I'm deeply sorry and will try to be good person and make them proud. 第二节 书面表达 (满分25分) 你校的体育节刚刚结束。请给学校英语报写一篇报道,报道体育节的主要活动、精彩瞬间及意义。 注意 1.词数100词左右; 2.可以通当增加细节,使文连贯; 3.报道的开头已为你写好,不入词数。 参考词汇:开幕式 opening ceremony 项目 item dayrider bus & boat sightseeing tickets student tickets 1 2020 届广州市高三年级调研测试 英语答案 2019.12 第二部分 21. C 22. B 23. D 24. C 25. B 26. A 27. B 28. A 29. C 30. D 31. C 32. B 33. A 34. C 35. D 36. C 37. F 38. G 39. E 40. A 第三部分 第一节 41. A 42. C 43. D 44. C 45. B 46. D 47. B 48. C 49. A 50.D 51. A 52. C 53. B 54. D 55. A 56. B 57. D 58. A 59. B 60. C 第二节 语法填空 61. what 62. called 63. have banned 64. harmful 65. Studies 66. best 67. which 68. for / as 69. to protect 70. keeping 说明:大小写错误不给分。 第四部分 第一节 短文改错 Last week, I quarrel with my parents about spending too much time in my cellphone. I felt quarrelled on exhausting that day, and became very angry even though they talked to me in a friend way. exhausted friendly I now feel ashamed and am writing with this article to apologise. There are people in the world I value, such as teacher and friends. Also, the most precious people to me is my parents. It teachers However are is them who raised me and gave me a happy life. I want them to know that I’m deeply sorry and they will try to be good person and make them proud. a ? 2 第二节 书面表达 The school sports carnival, which took place last Friday and Saturday, was a great success. The crowds cheer on their classmates who took part in more than 10 exciting events. The carnival started with an opening ceremony which included a student athlete march and dance performance by our school’s street dance club. This was followed by the events themselves. Among the many great performances was Li Hua’s win in the 1500-metre running race and QiQi’s dominant victory in the girls 100-metre race. Perhaps the biggest cheer of the meet was for the students when they defeated the teachers in the tug-of-war competition. After its conclusion, many students said they love the sports meet as it provided them with an opportunity to relax, demonstrate their sports abilities and build friendship and school spirit among the students. (120 words) 附录:书面表达评分参考 一、评分原则 1. 本题总分为 25分,按 5个档次给分。 2. 评分时,先根据文章的内容和语言初步确定其档次,然后以该档次要求衡量,确定 或调整档次,最后给分。 3. 评分时应关注内容要点、应用词汇和语法结构的丰富性、准确性及上下文的连贯性。 4. 拼写与标点符号是语言准确性的一个方面。评分时,应视其对交际的影响程度予以 考虑。英、美拼写及词汇用法均可接受。 5. 如书写较差以至影响交际,将其分数降低一个档次。 二、内容要点、篇章结构和语言逻辑 1.写作的要点必须清楚: (1)体育节或运动会的主要活动; (2)精彩瞬间; (3)活动的意义。 内容要点可用不同的方式表达;内容可适当拓展(例如活动的精彩瞬间及其影响或意义), 但应紧扣主题,内容合理。要点 1、2应该用一般过去时陈述,要点 3讨论意义时注意时态 的一致。 3 2. 已给的首句可以单独作为第一段,也可以在后面继续展开,但都要注意衔接得当。 要求另用 2-3个自然段来组织报道的内容,各段主题清晰,层次分明。不分段(包括格式不 合理的)整体扣除 2分。 3. 行文逻辑清晰,意义连贯,能恰当使用体现篇章连贯的各种手段,如连词(连接单 词和短语、连接句子或者从句)、副词、介词和介词短语等等。 三、各档次的给分范围和要求 第五档(21~25分) 完全完成了试题规定的任务。 - 覆盖所有内容要点。 - 应用了较多的语法结构和词汇。 - 语法结构或词汇方面有些许错误,但为尽力使用较复杂结构或较高级词汇所致。 - 有效地使用了语句间的连接成分,使全文结构紧凑。 完全达到了预期的写作目的。 第四档(16~20分) 完成了试题规定的任务。 - 虽漏掉一两个次重点,但覆盖所有主要内容。 - 应用的语法结构和词汇能满足任务的要求。 - 语法结构或词汇方面应用基本准确,些许错误主要是因尝试较复杂语法结构或词汇 所致。 - 应用简单的语句间连接成分,使全文结构紧凑。 达到了预期的写作目的。 第三档(11~15分) 基本完成了试题规定的任务。 - 虽漏掉一些内容,但覆盖所有主要内容。 - 应用的语法结构和词汇能满足任务的要求。 - 有一些语法结构或词汇方面的错误,但不影响理解。 - 应用简单的语句间连接成分,使全文内容连贯。 整体而言,基本达到了预期的写作目的。 4 第二档(6~10分) 未恰当完成试题规定的任务。 - 漏掉或未描述清楚一些主要内容,写了一些无关内容。 - 语法结构单调,词汇知识有限。 - 有一些语法结构或词汇方面的错误,影响了对写作内容的理解。 - 较少使用语句间的连接成分,内容缺少连贯性。 信息未能清楚地传达给读者。 第一档(1~5分) 未完成试题规定的任务。 - 明显遗漏主要内容,写了一些无关内容,原因可能是未理解试题要求。 - 语法结构单调,词汇知识有限。 - 较多语法结构或词汇方面的错误,影响对写作内容的理解。 - 缺乏语句间的连接成分,内容不连贯。 信息未能传达给读者。 0分 未能传达给读者任何信息:内容太少,无法评判;所写内容均与所要求内容无关或所写 内容无法看清。
展开
  • 资料类型: 试卷
  • 资料版本:人教版(新课程标准)
  • 适用地区:广东省
  • 文件大小:480.22KB
英语精优课

下载与使用帮助