[ID:4-6876870] 2020年中考英语新型冠状病毒肺炎原创题(含答案)
当前位置: 英语/初中英语/中考专区/二轮专题/题型专区/综合题型
资料简介:
新型冠状病毒肺炎,中考原创题(英语) 一、完形填空 钟南山院士 As the saying goes, “A hero is known in the time of misfortune(不幸)”. Zhong Nanshan is a hero like this. He is a doctor in Guangdong, who 1 many people’s lives in 2003. In 2003, SARS2 in Guangdong. Later, it spread across China and other parts of the world. Patients coughed a lot and got fevers. Hundreds of 3 even died from the disease. Even many doctors and nurses got SARS when they treated patients. So everyone was afraid of it. But Zhong was4enough to fight the disease. Zhong spent days and nights to find thecause 5the disease. And with his way of treating, many patients began to get better. Zhong finally won people’strust. In early 2020, a disease called Novel coronavirus pneumonia ( 新型冠状病毒肺炎) hit Wuhan. It spread6 around tens of thousands of Chinese people were infected ( 感 染 ). Zhong, 84, led 7 team to Wuhan to fight the illness. Zhong’s team took many measures to cure the patients with Novel coronavirus pneumonia. He advised people to wear masks,8handsfrequently(频繁地), stayathomeandnottogotocrowed places. Zhong likes sports very much.9he was 67, he could still play basketball. Now at the age of 84, Zhong still treats patients in the hospital and10 young doctors. “I am just a doctor.” Zhong says. But we think he is a hero and afighter. A.helped B.saved C.liked D.influenced A.tookout B. foundout C.gaveout D. brokeout A.patients B.adults C.animals D.birds A.kind B.poor C.brave D.silent A.with B.to C.of D.in A.quickly B.slowly C.safely D.luckily A.my B.his C.her D.their A.weigh B.pollute C.shake D.wash A.When B.Although C.Unless D.Because A. thinks B.trusts C.teaches D.asks 二、阅读理解 Passage 1 停课不停学,各地中小学开展线上教育 On January 27, in order to win the new pneumonia Resistance War(抗击新型肺炎战), the Ministry of Education issued(公布) a notice on putting off the start time of school in spring 2020. It was said that school should not start before February 17. The exact start time of school will depend on situations and further notices. However, many parents are very worried that putting off the start of school may affect children’s studies. If they have such a long winter vacation, children will not learn any knowledge, read books or study at all. They may forget what they have learned before. Staying at home for a long time will make them keep eating, sleeping and playing, which seriously affect their physical and mentalhealth. In short, the close of school influences learning and develops bad habits, so how should we avoid these problems? Local education departments have also issued a notice, that is, to organize online teaching and create a network platform(平台), where necessary courses will be shown every day, and online teaching will be given by excellent teachers of the subject, and students can learn at home through computer or mobile network. It should be said that such a method is very good. It can not only keep students indoors and not worry about the infection(感染) of the disease, but also make them study at home, improve their learning ability, and truly achieve “no suspensionof classes”. Both the platform itself and the recorded lesson resources are more useful, and are welcomed by parents and teachers. Of course, except for learning at home, it is also necessary to teach children about health knowledge, especially how to keep away from touching virus and other knowledge popularization; at the same time, it is also necessary for children to do some physical exercises or some games, which is good for physical health athome. Parents worried about putting off the start time ofschoolbecause . children may be infected byvirus they don’t like the idea of onlinelearning children’s study may beaffected parents have no time to look afterchildren Except for learning at home, what is also necessary according to thewriter? To keep playing onlinegames. To keep touching differentpeople. To do some physical exercisesoutside. To teach children about healthknowledge. The underlined word “suspension” in Paragraph 4probablymeans . A.plan B.stop C.growth D.change Which is TRUE according to thepassage? Students would rather go toschool. The date of going to school isdecided. Online teaching will help studentsstudy. Parents believe children can teachthemselves. What’s the best title for thispassage? A Special Way to Learn atHome A New War with a NewChance A Way to Keep MentallyHealthy A Method to Make ParentsWorried Passage 2 金银潭医院院长张定宇 Zhang dingyu, the director of Wuhan Jinyintan Hospital, leads over 600 doctors and nurses fighting against the Novel coronavirus pneumonia(新型冠状病毒肺炎), which has caused hundreds of deaths in central China’s Hubei Province. As Zhang led over 600 doctors and nurses fighting the disease, his strange way of walking shocked his colleagues. He finally admitted that he had fallen ill with ALS ( 渐冻症)since October 2018 after constant researches. ALS is a disease that gradually blocks the connection between brain and body. People with ALS become partially paralyzed (瘫痪的)leading to respiratory(呼吸系统的)failure. While working with handicapped(瘸的)legs, his wife was confirmed to get infected with the virus after working in another hospital. The bad news brought him to his knees, and he cried for the first time after the virus broke out. Zhang could only find time to visit his wife until three days after she got admitted to the hospital. Even then he could only stay for 30 minutes. Fortunately, the good news came that his wife had recovered ten days after treatment. Zhang, 57, has offered medical services along with Chinese medical teams to Algeria and Pakistan. Three days after the earthquake hit central Sichuan Province in 2008, Zhang entered the city with his medical team members to offer help. “Life is always short. I need to do more to finish the things that I might leave behind, then I would leave without too many regrets,” Zhang said. “We are at the center of a storm, so we need to give all we have to protect our city, and our Wuhan people,” Zhang said. What is TRUE about ZhangDingyu? His colleagues had known his health condition before. His wife worked in the same hospital ashim. He treated people injured in earthquakes inSichuan. He retired from the hospital before the outbreak of thevirus. We can learn from the passage that Zhang Dingyuis a man. A.terrible B.serious C.thoughtful D.responsible What does Zhang Dingyu mean in the lastparagraph? He wants to realize hisdream. He is determined to fight thedisease. He regrets not being able to do more for hispatients. He will soon leave hisposition. This passage mainlytalksabout . Zhang Dingyu’s story of fighting against the Novel coronaviruspneumonia Zhang Dingyu’s story with hiswife how to prevent the Novel coronaviruspneumonia Zhang Dingyu’s story with hiscolleges Passage 3 火神山医院 Recently, one new infectious(传染的)disease Novel coronavirus pneumonia(新型冠状病毒肺炎) broke out in Wuhan, which has caused global concern. It has spread to other countries, including the United States. Local government is trying to do something useful to stop the further development of this disease. In order to control the spread of the disease, Huoshenshan Hospital was set up in Wuhan. It was built in just ten days. It is dedicated(专用的)to treating patients infected with the Novel coronavirus pneumonia. The construction of Huoshenshan was copied from a hospital built in Beijing in 2003 that was dedicated to the fight against SARS. More than 7,500 workers and around 1,000 trucks and large pieces of machinery have been working at the Huoshenshan Hospital site day and night. Around 400 rooms in the hospital have already been finished so far. The project began on January 25 and finished on February 2. And 1,400 doctors from the armed forces are responsible for treating patients in Huoshenshan Hospital starting from Monday. Huoshenshan hospital is designed to have 1,000 beds for patients with confirmed(确定的)infections. ChinaalsobuiltasecondhospitalinWuhandedicatedtotreatingthepatients,with1,600 beds.LeishenshanHospitalwascompletedonFebruary5.Thehospitalwillreducethestress resulting from the increasing number of patients.This will play a key role in fighting the Novel coronavirus pneumonia. 1、2 题完成句子;3 题简略回答问题;4 题找出并写下全文的主题句;5 题将文中画线句子 译成汉语。 The outbreak of new infectious disease named novel coronavirus pneumonia in Wuhan has caused . The hospital built in Beijing in 2003 that was copied by Huoshenshan Hospital wasto at thattime. Who are responsible for treating patients in Huoshenshan Hospital after being built? 4. 5. 三、书面表达 第 1 篇 2020年伊始,新型冠状病毒肺炎(NCP)在我国蔓延。在这期间,每天都会涌现出许多令我们感动的人。请根据以下要点和要求用英语写一篇短文。 要点: 你觉得最令你感动的人是谁; 你为什么觉得他/她最让你感动; 你最想给他/她说的话。 要求: 1)文中不得出现真实姓名和学校名称; 2)词数 100 左右。 第 2 篇 新型冠状病毒(Novel coronavirus)引发的具有传染性的病毒性肺炎影响了人们的生活。请你用英文写一篇短文,谈谈如何预防新型冠状病毒肺炎(NCP)。要点如下: 减少外出; 外出时佩戴口罩; 勤洗手; 4. …… 注意:1. 词数:80—100; 可适当增加细节,以使行文连贯; 文章不能出现与本人相关的信息; 开头和结尾已为你写好,不计入总词数。参考词汇:防菌口罩 antisepticmask Because of Novel coronavirus, we Chinese have had a special Spring Festival. I strongly believe we can keep healthy if we follow the suggestions. 【参考答案】 一、【主旨大意】本文是一篇记叙文,介绍了名医钟南山的事迹。 1.B 2.D 3.A 4.C 5.C 6.A 7.B 8.D 9.A 10.C 二、 Passage1 【主旨大意】本文是一篇说明文,介绍了在因新型冠状肺炎爆发,学校推迟开学时间的情况下,国家和教育部门推出了在线教学课程和在家在线学习的特殊教学方式来解决上课学习问题。 1.C 2.D 3.B 4.C 5.A Passage 2 【主旨大意】本文是一篇记叙文,讲述了武汉金银潭医院院长张定宇抗击新型冠状病毒肺炎的伟人事迹。 1.C 2.D 3.B 4.A Passage 3 【主旨大意】本文是一篇说明文,介绍了武汉政府为了治疗新型冠状病毒感染患者,建设的火神山医院相关情况。 globalconcern fight againstSARS 1,400 doctors from the armedforces. In order to control the spread of the disease, Huoshenshan Hospital was set up inWuhan. 这个医院将缓解因病人数量增加而带来的压力。 三、 【高分范文】 1 篇 The fight against NCP has lasted for several weeks. During the fight, doctors and nurses are like heroes—they protect us and they fight for us. My aunt, a doctor, moved me a lot. For the past years, my aunt was just an ordinary relative for me. But the decision she made on Jan 23rd changed my thought completely—she asked to go to Wuhan to help the patients there. Though her daughter is only three years old, she decided to leave for Wuhan. For her, it is the thing that she must do. I was really moved. I want to tell my aunt that I am proud of her and I hope she can keep healthy and come back safely. 第 2 篇 Because of Novel coronavirus, we Chinese have had a special Spring Festival.Nobody wants to get the disease, but how should we prevent NCP and protect ourselves? Here are my suggestions. First, we should try not to go outdoors and we should avoid going to places where there are many people. Second, whenever we go out, we should wear antiseptic masks. They can protect us from catching the frightening disease. Third, we should develop a habit of washing our hands frequently. Last but not least, we should drink more water, have more rest and do proper amount of sports at home, which will certainly make us stronger. I strongly believe we can keep healthy if we follow the suggestions.
展开
  • 资料类型: 试卷
  • 资料版本:通用
  • 适用地区:广东省茂名市
  • 文件大小:38.34KB
英语精优课

下载与使用帮助